Ostatnie wydarzenia

Miller: Współpraca z Dudą w sprawach, które służą poprawie sytuacji bytowej polskich rodzin

dodano 2015-05-25 14:41 w kategorii: Kraj

Przewodniczący SLD Leszek Miller pogratulował Andrzejowi Dudzie wygranej w wyborach na urząd Prezydenta RP. – Gratuluje również Bronisławowi Komorowskiemu udanej kampanii, choć okazało się, że głos sprzeciwu przeważył nad głosem kontynuacji – powiedział lider Sojuszu.

Leszek Miller zapowiedział jednocześnie, że SLD będzie pilnie śledzić działania nowego prezydenta, zwłaszcza tych w odniesieniu do realizacji obietnic socjalnych. Przypomniał, że Sojusz podobnie jak Andrzej Duda jest za tym, że należy odejść od wieku emerytalnego, który rząd PO-PSL ustanowił na 67 lat, a także jest za podniesieniem kwoty wolnej od podatku. Miller zaznaczył, że KP SLD w Sejmie złożył projekt ustawy, który przewiduje, że w rodzinach, w których dochód nie przekracza niższego wynagrodzenia kwota podatku był na poziomie zera.

– Będziemy zatem współpracować z nowym prezydentem we wszystkich tych sprawach, które służą poprawie sytuacji bytowej polskich rodzin, które wzmacniają bezpieczeństwo, także te socjalne i które będą powodowały, iż nasz kraj będzie się szybciej rozwijał, a owoce tego wzrostu będą dzielone sprawiedliwie – powiedział były premier.

Wiceprzewodnicząca SLD Paulina Piechna-Więckiewicz na konferencji prasowej oceniła, że przegrana Bronisława Komorowskiego to cena, jaką zapłacił ustępujący prezydent za 8 lat rządów PO.  – Polacy wybrali zmianę, ale konserwatywną zmianę. Wystawili żółtą kartkę za brak realizacji obietnic wyborczych – mówiła Piechna-Więckiewicz. Przyznała przy tym, że w drugiej turze wyborów prezydenckich spotkało się dwóch konserwatywnych kandydatów, a miliony wyborców, którzy nie podzielają ich poglądów „zostało opuszczonych”. – Jako SLD obiecujemy, że ta sytuacja się nie powtórzy. Zrobimy wszystko, żeby zbudować silną listę lewicy w wyborach parlamentarnych – zapowiedziała wiceprzewodnicząca Sojuszu.

Piechna-Więckiewicz wytknęła też PO, że po kampanii Bronisława Komorowskiego został słony rachunek do zapłacenia. To 100 mln zł, które będzie kosztowało budżet państwa referendum m.in. w sprawie jednomandatowych okręgów wyborczych. – To wartość szkolnych wyprawek dla 400 tys. dzieci. Warto to przypominać -  zaznaczyła wiceszefowa Sojuszu przypominają jednocześnie, że lewica jest przeciwna wprowadzeniu JOW-ów w wyborach do Sejmu.